Konsulttimpriser i Stockholm (SWE)

[ This post is in Swedish, so if you for some reason are interested in theories and statistics about what programmer consultants in Stockholm, Sweden gets paid, Google Translate is your friend. Normal service will continue shortly. ]

Uppdatering:

@raiha skrev en mycket bra artikel för en månad sedan som också ger exempel på konsultpriser både för designers och programmerare: http://raiha.me/2012/05/freelancing-rates-in-stockholm-are-you-high-or-low/

@matshenricson Har också skrivit en relaterad, bra artikel runt timpriser (bl.a.) redan 2010; http://blog.crisp.se/2010/10/20/matshenricson/konsultmarknaden_behver_inte_vara_en_market_for_lemons



Vad är ett korrekt timpris?

Förra veckan hade jag ett par olika mailkonversationer som direkt eller indirekt handlade om hur mycket det är rimligt att en konsult får i timmen för olika programmeringsuppdrag.

Det ena gällde en bekant med mycket god meritlista som hade tagit ett uppdrag hos ett välkänt svenskt internet-företag för i mitt tycke ganska lågt timpris (700:-)

Det andra gällde mig själv, då jag fick erbjudande om att göra ett kortare uppdrag innan sommaren åt ett företag där mina experkunskaper låg i fokus (OO JavaScript, HTML5 Canvas, mm) och mitt lägsta timpris (1000:-) visade sig vara på tok för högt. Noteras bör att jag har gått på detta i över ett år heltid och tar (och får betalt :) upp till 1400:-/tim för kortare uppdrag.

Jag har länge haft en känsla av att avsaknaden av transparens i prissättningen gör det möjligt för olika dunkla vrår att bildas, men det kunde ju lika gärna vara jag som bara råkar ha haft en otrolig tur.

Tiden ur led.

Rent objektivt sett har det aldrig varit svårare för företag att hitta rätt IT-kompetens, samtidigt som nästinpå samtliga företag blir mer och mer beroende av IT och sina system för att konkurera och i många fall finnas till överhuvudtaget.

Reflekteras detta i konsulttimprisens utveckling de senaste tio åren? Nej, inte vad det verkar med dessa få mätpunkter.

Jag inåg att det som behövdes var mer data, och gick raskt ut till alla mina kanaler och bad alla och envar att fylla i en snabb enkät jag hade skapar för ändamålet.

Enkäten var anonym och informationen menad att göras fritt tillgänglig. Google Docs dokumentet som tog emot all data kan nås och laddas ner här.

Allmänt om data.

Jag gjorde frågorna ganska snabbt och skulle så här i efterhand tagit mig mer tid att tänka över fälten. T.ex. finns det inget sätt att ange hur kvalifierad man själv är som konsult. Det är dessutom fritext i fältet som bekriver updpragets längd, vilket leder till en del handarbete vid jämförelser.

Det finns också en del outliers, som det heter på svengelska, bl.a. kodnamn "ereså" som glatt skriver in 200:- som timpris, vilket antingen måste anses som en anställd som med låg lön som konverterar denna lön till timmar, eller någon inköpare som försöker lägga in knasdata för att vikta till sin fördel.

Det finns också åt andra håller en "Tt" som utger sig för att kamma hem 1800:-/tim för ett SQL uppdrag. Jag har träffat en person som har tagit (och blivit betalad) 1800:-/tim en gång, men dom växer inte på träd, så risken är att även den mätpunkten är lite tossig. [Uppdatering: Morten Nielsen har bekräftat att TT både finns och faktiskt tjänar så mycket!]

Det var bara 129 personer som deltog i undersökningen den här gången (vara två är rekryterare som har mailat in exempel på för dom höga timpriser, som jag har lagt till längst ned), och jag vet inte hur pass statisktiskt signifikant mängden data är, men jag tycker en sak känns ganska klar;

Översiktlig analys.

Det finns ett A-lag och ett B-lag.  En stor grupp av konsulter harvar runt på 700-850, medan en annan grupp konsistent ligger över tusenlappen. Jag tror att uppdelningen i lag har mindre att göra med kompetensen hos konsulterna än hos inköparna.  D.v.s de företag som känner till sina behov mer exakt vet också vad det är värt. Linjearbete skall man inte köpa in konsulter till.

Sedan finns det de som antingen är gravt inkompetenta och/eller grundlurade som halkat under 700, vilket jag ser om en slags minimigräns om du skall ha konsultverksamhet överhuvudtaget.
Anlednignen till den mer eller mindre fixa gränsen är att det är punkten där det blir möjligt att båda ge en schysst lön, spara pension och lägga undan lite pengar till investeringar.

Under den ungefärliga punkten blir detta svårt och över den blir det plötsligt möjligt - lite grand som ångpunkten för vatten. Det blir en fasförändring.

För de inköpande företagen, däremot finns det ingen ångpunkt. Det är bara en linjär ökning eller minskning av konstnaderna, och det är därför debatten är såpass viktig.

Det innebär inte att jag tycker att 700:-/tim är en bra lön för alla konsulter, det innebär att jag tycker att det är en rimlig abslut minigräns ut till konsult. Där är ankaret. Frågan är sedan i nuvarande marknad inte hur lite en konsult kan ta betalt för att få jobbet utan hur mycket företaget är berett att betala konsulten för att anlita honom/henne.

Båda parter verkar tro att de tjäner på att underhålla och prata tyst om siffror, men i själva fallet är det precis tvärtom. Ju mer hemlikghetsmakeri, ju mer kan enskilda företag pressa folk eller företag utan kontaktnät alldeles galet.

Jaha, men vad sa siffrorna då?


Medelvärdet, rakt av på timpris för alla angivna siffror blev 860:-/tim, vilket faktiskt vekar avspegla rätt väl ett normalpris i B-ligan.

Annars är medelvärdet per kundtyp följande;


B2B         kr 817.30
Bank kr 875.68
Handel & Försäljning kr 827.00
Industri kr 925.41
Offentlig Verksamhet kr 849.00
Onlinetjänst mot konsumenter kr 836.46
Spel kr     kr 805.00
Annat kr 884.46

Din tur

Ta gärna siffrorna och gräv fram mer data, och kommentera gärna nedan i största allmänhet.

Mvh,
PS

Comments

Unknown said…
Tack för detta, riktigt bra läsning.

En sak som inte är så tydlig dock, varken i frågan eller bloggen, är om priset är före eller efter en eventuell förmedlare tagit sitt. När jag svarade tolkade jag att det var vad kunden betalar, men det kan ju vara vissa som angett vad de själva får.
Script Uncle said…
@Torbjörn Kalin: Ja, det är ytterligare en miss från min sida. Vissa har angivit mellanskillnad när dom använder sig av mellanhand och resten får man nu gissa på. Sry.
Lars Westergren said…
Bra initiativ. Dock har jag lite tveksam till att du lägger sån värdeladdad tolkning på statistiken. Om man nu hamnar i kategorin "under 700" så är man kanske inte så benägen att öppna munnen i diskussionen nu eftersom man inte vill bli utpekad som "gravt inkompetent och/eller grundlurad"?
Script Uncle said…
@Lars Westergren: Jag håller med om att jag kunde formulerat mig mindre kontroverisellt. Men ett av de stora problemen i branschen (IMO)är att de få, kända, tunga drakarna pressar priserna vansinnigt mycket.

Toklurat är ett starkt ord, men jag tycker faktiskt att deras prissättning är oschysst på gränsen till .. ja, nästa steg över oschysst då :)

Det jag hoppas sker är att små och medelstora konsultbolag börjar arbta mer med nätverkande och införsäljning för att hitta kunder som har vett att upskattada dom mer i en tid där duktigt folk är svårt är hitta (och jag räknar dig definititvt till en av dom)
Morten said…
TT tjänar nog faktiskt så mycket...
Ola Elverskog said…
Intressant Peter!

Fanns det någon fråga som hade med hur uppdraget såldes in? Dvs. sålde man själv sina uppdrag direkt mot kund eller gick man via konsultmäklare? Jag tror att det är en anledning till det två grupper som du tycker dig se.

I min del av konsultbranschen har vi lidit av en ganska stor priserodering mycket pga att bank/finans dragit hårt i handbromsen sen förra hösten.

En annan observation är att alla vill vara konsultmäklare och skära emellan lite utan att behöva jobba. Ett uppdrag kan inkomma ifrån flera olika mäklare och kontakter. Inflationen av mäklare är inte bra för vare sig kund eller konsult. Framför allt mäklare som endast har intresse av att skära så mycket som möjligt emellan. De har sällan intresse av att leverera rätt kompetens till kund till rätt pris.
Ola Elverskog said…
Fick tydligen heta "Unknown".... :)
Script Uncle said…
@Ola Elverskog:

Nej du har helt rätt, jag missade ganska hårt i att inte vara tydlig i formuläret vad som tas imellan om en konsultmäklare är involverad.

Det var en intressant och ganska intensiv debatt om just mäklare på Robert Nymans Geek-meet lista i veckan https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!forum/geekmeetstockholm

Och det verkar som om problemet med risken för nekrotiska kunder repeteras i mellanledet, men etter värre.

Det var dock en hel del som försvarade sina mäklare och tyckte att dom gjorde ett bra jobb, men personligen håler jag med om att det är en överetablering av paraplyer och säljare hit och dit och man får ofta ett jobb från flera håll - utan att det är någon som har möjlighet att pressa priset åt rätt håll. Vilket är den viktigaste funktionen hos en bra säljare/mäklare.

Den stora frågan är : åt vem jobbar mäklaren?
Ola Elverskog said…
Med risk för att få stryk av alla konsultmäklare; Konsultmäklaren har enkom sig själv som fokus. De vill inte lägga ned tid och annat på att hitta rätt matchning mellan kundkrav och konsultkompetens. Fokus blir i stället på hur mycket man kan skära emellan. De är ju ändå vinstdrivande bolag i botten.

Jag tror inte du har möjlighet kanske att få fram hur mycket konsultmäklarna skär emellan när du frågar konsulterna. Sen tror jag de skiljer sig stort mellan mäklare.
Unknown said…
Jag håller med Peter att tarifferna had legat still eller fallit det senaste deceniet. Jag tror inte att transparans gör saken bättre eller sämre och konsultmäklare finns därför att vi teknologer aldrig har bemödat oss att lära sig "frekheten att sälja". Det är i våra tankar Berget som skall komma till Mohamed - inte tvärtom.

Vi vet hur den historien har slutat och konsultmäklarna gick till kunden och sa att vi skär ner era kostnader, tar en mellanskillnad men ni måste sitta still i båten och skriva "ramavtal" så fort någon annan ringer.

700:- är verkligen gränsfall för vad som är lönsam affär långsiktigt och kolla gärna på min beräkning:
http://www.beemobile.se/2011-05-06/konsult-arvode-timarvode/

Däremot så kan ni noter att snittpriset ligger runt 860 (de flesta av mina kunder räknar på ett snittpris på runt 850:-)

Så efter allt gnäll som vi konsulter ställer till med (istället för att sälja själva eller vägra prisa ut oss, så är det alltså kunden som bestämmer, trots att efterfrågan är mycket större än tillgången.
Script Uncle said…
@Pitor Kundu:

Det som är det genomgående problemet är att det teoretiskt borde finnas en rimligt fri marknad, men det som vi ser är en artificiell prispress från stora kunder som sedan sätter ribban för samtliga i branschen.

Jag undrar vad som skulle hända om majoriteten av de svenska konsulterna och konsultmäklarna skulle höja sina timpriser till en rimlig nivå - och hellre släppa affären än backa.

Vem behöver vem mest?

Själv har jag andra verksamheter och är inte direkt beroende av att konsulta. Därför kan jag leta efter smarta och trevliga kunder som har gjort sin research och vet vad dom behöver och vad det är värt.

Alternativet är att jag bidrar till en fortsatt felviktning av priser och generaliserade linjeuppdrag.
bakelit said…
Är det någon som är nyfiken på att höra timpriset för en frilansande journalist ;-)
Script Uncle said…
@Anders Engström:

jag inser att det finns en stor skara yrken och branscher där även ett dåligt timpris för en programmerare skulle vara mycket bra.

Men för att hålla oss till äpplen just nu, så anser jag fortfarande att den artificiella snedviktningen av konsulttimpriser (programmerare) behöver rättas till.
Unknown said…
Håller med tidigare kommentarer om att det här var ett bra initiativ! Jag har inga problem att se kalkylarket, men kopiera eller ladda ned det hittade jag ingen funktion för. Jag skulle nämligen vara intresserad av medianpriset, då jag tycker det är en bättre indikator än medelpriset. Jag blir jättetacksam om du plitar in det! ;-) Alternativt kan jag göra det själv om jag bara lyckas ta hem arket.
Script Uncle said…
@Kent - om du kan se kalkylarket i Google docs (https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AhFzwqvEUKapdGwzSGxVRFJreDc1Wlh6UFduQ1JPWFE&output=html) så borde du kunna välja att ladda hem det som t.ex. excel-ark. Maila mig annars på psvensson@gmail.com så skickar jag en nedladdad version.
Unknown said…
Trevlig och intressant läsning. Finns det planer på en uppdaterad version för 2013?
Script Uncle said…
@Kent: Ja, det har du rätt i. Det borde göras igen. Återkommer.
Unknown said…
Peter, kag gjorde en LinkedIn Poll och kom fram till att ca 40% ligger på ett timpris på över 1000:-/timme, men drygt hälften hade inte full beläggningsgrad, utan låg på 70 - 80 %. Det motsvarar runt 850:- med full beläggningsgrad.

Anledning till att priserna är som de är att vi har konsultsäljare som varken kan konsultng eller teknik och det gäller en del kunder. Hur kan man ha motivera ett högre pris om den som säljer inte kan nått om det hen säljer och den som köper vet inte vad är värt att betala för?

Även om kunden är duktig köpare, varför skall hen betala mer om han på marknaden kan hitta en konsult för 850:-? Hur vet man att en konsult är bra?
Script Uncle said…
@Piotr: Jag tror att problemet är anonymiteten och trycket att se projektet ur ett förenklat perspektiv där en programmerare är utbytbar som en maskindel.

Generellt är anonymiteten det stora problemet. En programmerare som inte är en maskindel utan är en känd expert kan givetvis ta ut ett högre timpris.

Om man har skrivit böcker, haft publika roller som t.ex. developer advocate på ett väl ansett företag, skrivit egna libraries och lagt upp på Github eller bara råkat bli den som CS ringer upp och frågar ofta inom ett smalt ämna, kan man lättera påvisa sin kompetens.

Men alla kan inte och vill inte vara kända för något och delta i diskussioner, så det som behövs är också att konsultfirmorna minskar utbudet på maskindelar till de stora drakarna.

Även om det alltid går att få tag på konsulter till ett lägre timpris för de stora drakarna så bör det löna sig för konsultbolagen att lägga mer resurser på att hitta fler medelstora bolag att sälja till, i stället för att hela tiden falla in i leden.

På så sätt minskar tillgången, även om det inte blir hundraprocentigt, vilket bör leda till timpriser som man kan spara pension, ha semester och kanske spara lite på också.
Hirad Asadi said…
En annan stor brist är också att vem som helst som kan koda lite kan kalla sig för utvecklare och starta eget. Kollar man andra yrken, typ jurister osv som tar >1500kr/h är det fler formella krav (utbildning o.s.v) vilket gör att vem som helst inte kan syssla med det, därav högre pris (läs mer respekt för yrket)... I IT-branschen är det inga problem för tex en gymnasieutbildad person att tjäna lika mycket eller mer än en tex civilingenjör, vilket är helt knäppt... Finns ju undantag, tex SAP-konsulter som kan ta extra betalt, men då är det åter igen krav på utbildning/certifieringar vilket gör att vem som helst inte kan syssla med det...